19/4/07

矛盾 (MÁO DÙN)

Avui, post de cultureta xinesa: Sabeu què vol dir máodùn (矛盾 )? Vol dir contradicció. El curiós és l'etimologia de la paraula...
Es veu que hi havia un paio que venia armes. Aquest home deia que tenia un máo (矛), que és la paraula xinesa per dir escut, que era irrompible. Que era el millor escut del món i que res no el podia travessar. Aquest mateix home deia que tenia una dùn (盾), que és la paraula xinesa per dir llança, que era imparable. Que era la millor llança del món i que ho podia travessar tot. Tothom admirava les seves armes, però un home es va quedar pensant i li va dir que allò no podia ser, que si l'escut era irrompible i la llança imparable hi havia una contradicció, i que si de cas provés què cedia primer. El venedor va quedar ben fotut...i a partir d'aquí va sorgir la paraula máodùn (矛盾). Oi que és interessant?
Va, una altra! El caràcter xinès per dir avall o sota és xià (下) i el caràcter per dir amunt o sobre és shàng (上). Si ajuntes els dos caràcters et surt aquest 卡 que es pronuncia . I què vol dir kà? Doncs una cosa que ni va cap amunt ni va cap avall...una cosa que està bloquejada! Tot i que aquest caràcter, com que sona d'una manera semblant a "card" també s'utilitza per dir tarja.
Què us sembla? Us ha agradat la lliçó d'avui? ; )